Submit
För ett par veckor sedan kom rapporten Svenskarna och internet som kartlägger hur befolkningen använder sig av nätet i sin vardag. Vi gör en djupdykning i kapitlet som handlar om betalningar och e-handel.

Svenskarna och internet är en av Sveriges största undersökningar om internetanvändning och har genomförts sedan år 2000. För dig som jobbar med digitala produkter och tjänster är rapporten ett bra verktyg för att förstå hur det digitala samhället påverkar dig och dina kunder. I årets undersökning deltog över 3000 personer från 11 år och uppåt.

Mobilt BankID och Swish växer snabbt

Så gott som hela befolkningen har idag tillgång till internet, men hur man använder det skiljer sig åt mellan generationerna. Om vi tittar närmare på betaltjänster kan  vi konstatera att både mobilt bankID och Swish är de tjänster som växer snabbast, men där ser man en tydlig skillnad mellan den äldsta åldersgrupperna. Sett till hela befolkningen är det 81% som använder sig av sitt mobila bankID, men bara 23% av åldersgruppen som är över 76 år använder sig av det. Man kan se samma mönster när det kommer till Swish. Hela 82% av den äldsta åldersgruppen använder sig inte av Swish alls.

Den äldre generationen handlar sällan på nätet

Det tydliga mönstret gällande mobilt bankID och Swish, speglar av sig i hur svenskarna näthandlar. Medan de yngre åldersgrupperna shoppar på nätet i stor utsträckning, avstår de flesta äldre. Enligt rapporten är det nästan hälften av 76-åringarna och uppåt som väljer att inte handla på nätet. Könsfördelningen är ungefär lika, men det man kan se är att det är något vanligare att de som är hemma med barn handlar mer ofta på nätet än de med andra sysselsättningar. Bland de som arbetar är det vanligast att man väljer leverans till butik. Det vanligaste leveranssättet är fortfarande via post.

Med Billmate väljer din kund om de vill betala med faktura, delbetalning, kort eller direktbetalning via 10 banker. Vi kan även erbjuda det populära betalsättet Swish. Vi tror inte på långa bindningstider eller andra dolda kostnader, därför har vi helt slopat bindningstider. Vi kallar detta 100% nöjd kundgaranti. Vi har kunder inom alla möjliga branscher och vi har stor och bred kunskap inom betallösningar. Vill du veta mer? Kontakta oss – vi finns här för dig!