Submit
Julen är på väg med stormsteg och svensken har börjat planera inför kommande shoppinghögtid. Men jul eller ej – konsumenter överlag är mycket benägna att handla online och trenden visar att e-handlandet fortsätter att peka uppåt. I den här artikeln gör vi en djupdykning i hur svenskens köpbeteende på internet ser ut just nu, men också hur det ser ut framöver.

Tidigare i höst presenterades årets upplaga Svenskarna och internet och där läste vi att nästan alla har handlat på internet. Sedan år 2000 har World Internet Institute samlat in data om hur svenskar använder sig av internet och hur det påverkar samhället, familjer och individer. Studien baseras på över 3000 intervjuer som är gjorda med ett slumpvis urval av befolkningen från 11 år och uppåt.

Medelålders  – de mest benägna att handla på webben

I årets studie kunde man läsa att svenskens köpbeteende på internet fortsätter att öka. Nio av tio köper varor online som sedan levereras av posten. Åtta av tio köper varor eller tjänster som levereras via internet. Exempel på sådana varor är biljetter, program och filmer. Sju av tio köper varor som de sedan hämtar upp i butik. De konsumenter som är mest benägna att köpa varor online är personer som befinner är mellan 36 – 45 år. Av dem är 97% handlade saker som levereras med post.

Svenskarna och kommande julhandel

Även E-barometern som PostNord ger ut vare kvartal, visar på samma trend. En jämförelse mellan september 2016 och september 2017 visar att onlineshoppandet ökat med 16%. E-barometern har gjort en lite mer detaljerad studie kring den kommande julhandeln och enligt den planerar 46% av svenskarna att handla sina julklappar via e-handel. Det är dock något lägre än förra året då 50% planerade att handla julklappar online och 49% gjorde det. Den främsta anledningen till att konsumenten handlar sina klappar på internet är att det helt enkelt är det mest bekväma och enklaste. En fjärdedel anger att det är den starkaste anledningen. Och även om Handelns utredningsinstitut utsåg elcykeln till årets julklapp så verkar inte gemene man handla just den varan online. Istället är det böcker, leksaker, kläder, skor och produkter inom skönhet och hälsa som konsumenten väljer att handla via webben. Den största tillväxten har e-handlare som säljer barnartiklar och leksaker, därefter är det byggbranschen och livsmedelsbranschen som ökat sin tillväxt mest under det tredje kvartalet. När handlarna själva får svara på frågan om hur de tror att årets julhandel kommer att påverka dem så spår 64% att de kommer att öka julhandelsförsäljningen i år.

Är du e-handlare och söker en betallösning för din webbshop?

Besök oss på Billmate så får du veta mer om alla olika lösningar för dig och din butik! Varje webbshop är unik och vi har säkerligen något som passar just dig och dina behov. Vill du inte köra med populära Billmate Checkout kan vi erbjuda dig färdiga betalmoduler där man styr kassan själv. Vi har ett öppet API som gör att du som handlare lätt kan integrera. Behöver du hjälp kan du alltid höra av dig till vårt duktiga supportteam.

Välkommen att kontakta oss!